Afvallen: gevaren van obesitas en waarom het moeilijk is om af te vallen

Afvallen is één van de grootste uitdagingen waar veel mensen mee te maken hebben. Het lijkt op papier zo eenvoudig, minder eten en meer bewegen. Maar in de praktijk is het helaas niet zo simpel. Het is een gevecht tegen de eigen verleidingen, tegen de vermoeidheid en tegen de mentale barrières die we onszelf opleggen. Maar hoe moeilijk het ook mag zijn, het is absoluut niet onmogelijk. In deze blog willen we in gaan op de eventuele gevaren van overgewicht, moeilijkheden van afvallen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hier zijn enkele van de grootste gevaren van overgewicht:

 1. Hartziekte: Overgewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.
 2. Diabetes: Overgewicht verhoogt de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes.
 3. Gewrichtsproblemen: Overgewicht kan leiden tot zwaar belastende gewrichten, zoals knieën en heupen, wat tot artritis kan leiden.
 4. Hoge bloeddruk: Overgewicht verhoogt de kans op hoge bloeddruk, wat weer het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
 5. Slaapapneu: Overgewicht kan leiden tot slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap wordt onderbroken.
 6. Kanker: Overgewicht verhoogt het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borstkanker, dikkedarmkanker en baarmoederhalskanker.
 7. Mentale gezondheidsproblemen: Overgewicht kan ook leiden tot mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie en lage zelfwaardering.

 

Er zijn verschillende factoren die het moeilijk maken om af te vallen. Hieronder staan een aantal belangrijke redenen:

 1. Genetische factoren: sommige mensen hebben een genetische aanleg om snel aan te komen en moeilijk af te vallen.
 2. Leefstijl: ongezonde voedingsgewoonten en weinig beweging zijn belangrijke oorzaken van overgewicht en maken afvallen moeilijker.
 3. Emotionele factoren: sommige mensen gebruiken voedsel als een manier om emoties te beheren, wat kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en overgewicht.
 4. Medische aandoeningen: bepaalde medische aandoeningen, zoals schildklierproblemen en diabetes, kunnen afvallen bemoeilijken.
 5. Onderliggend stress: stress kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en gewichtstoename, en het afvallen moeilijk maken.

Het is belangrijk om te erkennen dat afvallen een uitdaging kan zijn, maar met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen kan het zeker bereikt worden. Vaak is het moeilijk dit op eigen kracht te doen en is het verstandig om hier hulp bij te zoeken bij bijvoorbeeld een Gewichtsconsulent Deventer.

Het is ook aan te raden om professioneel advies te vragen aan een arts of diëtist als er specifieke medische of emotionele uitdagingen zijn.

Coaching kan daarnaast een uitkomst bieden, coaching is een gestructureerd proces waarbij een coach individuen helpt hun doelen te bereiken. Coaching is voor iedereen die zijn leven wil veranderen of een beter inzicht wil krijgen in zijn huidige situatie, of het nu gaat om werk of privéleven. Coaching Enschede kan dus een optie zijn om naast de aanpassingen in voedingspatronen, verder te kijken naar patronen die van invloed kunnen zijn op de slechte gewoontes.

Geef een reactie