Bewegen doet goed

Dat sport en beweging goed voor het lichaam is, is algemeen bekend. Het verbetert niet alleen je lichamelijke conditie, ook wordt je er geestelijk sterker van. Daarom moet sporten voor iedereen worden aangemoedigd. Als je een lichamelijke beperking hebt, dan kun je kiezen uit aangepast sporten.

Je kunt dit individueel doen of in teamverband. Je moet jezelf dus afvragen wat jou het meest motiveert. De kern van de sporten is eigenlijk gelijk voor mensen met of zonder handicap. Doorzettingsvermogen en geduld zijn mentale kwaliteiten die door het sporten worden ontwikkeld.

Je kunt een sport beoefenen op recreatief of op competitief niveau. Wat is hierbij je doelstelling? Reik je naar het hoogst haalbare of is het je te doen om de lichamelijke inspanning en de ontspanning.

Constante ontwikkeling

De verschillende soorten sporten vragen om diverse, gespecialiseerde rolstoelen. Hierbij staat centraal dat de ontwikkeling van de rolstoel onderhevig is aan constante veranderingen wat betreft materiaal en techniek.

In de hedendaagse wielersport zijn er veel manieren voor mensen met een beperking. Zo kun je op een tandem rijden wanneer je visueel beperkt bent. Als je evenwichtsproblemen hebt, dan kun je aan tricycling doen. Wanneer je je benen niet kunt gebruiken, dan is handbiken een uitkomst.

Bij handbiken kun je kiezen uit een stoel met een vast frame of je kunt gebruik maken van een zogenaamde koppelfiets. Met beide mogelijkheden kun je in ieder geval voldoende snelheid maken. Laat je goed informeren wanneer je besluit om zo’n rolstoel te kopen.

Rolstoelbasketbal

Wanneer je echter meer van teamsporten houdt dan is rolstoelbasketbal misschien iets voor je. Ons nationale team van de minder valide sporters behoort tot de besten ter wereld. Gelijk op dit niveau aanhaken zal dan ook lastig zijn. Er zijn echter voldoende clubs waarbij je je kunt aanmelden, zodat je in ieder geval kunt beginnen. 

De rolstoel die gebruikt wordt bij basketbal heeft twee grote hoepelringen en twee kleine zwenkwielen aan de voorkant en een anti-tip aan de achterkant. Dit komt omdat er snel gedraaid moet kunnen worden. De wendbaarheid is van het allergrootste belang.

Misschien houdt je niet zo van sporten, maar wel van bewegen en muziek. Dan is rolstoeldansen wellicht iets voor je. Er bestaan in de danswereld verschillende populaire vormen. Je kunt alleen dansen, of met een partner, deze kan in een rolstoel zitten, maar dat hoeft niet.

Ook hierbij kun je dansen voor je plezier of je doet het in wedstrijdvorm. Het grote voordeel van dansen is dat het niet seizoensgebonden is.

Geef een reactie