Is een verzwaringsdeken voor iedereen?

Een verzwaringsdeken brengt veel voordelen met zich mee en veel mensen hebben er dus ook profijt van. Zowel jong en oud geniet van de voordelen van een verzwaringsdeken en slaapt dus ook stukken beter in de nacht. Hoewel een verzwaringsdeken bedoeld is om de mensen te helpen met hun nachtrust, is een verzwaringsdeken lang niet voor iedereen geschikt. Je zal op een paar dingen moeten letten voordat je een verzwaringsdeken aanschaft, want wanneer je dit niet doet, kan het tot ergere problemen of klachten leiden of zelfs tot compleet nieuwe klachten, waar je voorheen nog geen last van had gehad. 

Slaapapneu of een zware snurker

Wanneer jij iemand bent die last heeft van slaapapneu of gewoon een zware snurker is, is een verzwaringsdeken niet geschikt voor jou. Je mag wel gebruik maken van een verzwaringsdeken, maar het wordt afgeraden. Een verzwaringsdeken van novaline mag dan wel zorgen voor een goede nachtrust en een veilig gevoel, maar een verzwaringsdeken kan ook zorgen voor een onrustige ademhaling. Iemand die lijdt aan slaapapneu of gewoon een zware snurker is, heeft al moeite met een fatsoenlijke ademhaling en een verzwaringsdeken zal dat probleem alleen maar erger maken. Je wil zorgen voor een goede nachtrust en hem niet erger maken en andere problemen veroorzaken. Daarom wordt een verzwaringsdeken afgeraden voor mensen die een zware snurker zijn of slaapapneu hebben. 

Jonge en lichte kinderen

Daarnaast is een verzwaringsdeken ook niet geschikt voor hele jonge en lichte kinderen. Kinderen die lichter zijn dan 9 kilogram of jonger dan 2 jaar mogen geen gebruik maken van een verzwaringsdeken. Jonge en lichte kinderen zijn niet vaardig genoeg op motorisch gebied om zo’n zware deken van zich af te krijgen. Daarnaast kan een jong kind ook nog wel eens veel bewegen en onder de deken terecht komen. In beginsel is er niks mis met het slapen onder een deken met je gezicht, maar voor jonge kinderen is dit gevaarlijk. Al helemaal als het gaat om een verzwaringsdeken, want dat zou betekenen dat zij onder die deken blijven liggen en meer moeite zullen krijgen met ademhalen.

Geef een reactie