Tips om te stoppen met drinken

Stoppen met drinken is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat niet vanzelf, maar met de nodige motivatie en het volgen van een behandeling kun je van je alcoholverslaving afkomen. Hoe kun je efficiënt stoppen met alcohol drinken en wat zijn de voordelen van een gezond leefpatroon zonder alcohol?

Waarom drinken we eigenlijk alcohol?

Sommigen vinden alcohol lekker. Anderen verbinden het met gezelligheid en beginnen ermee om erbij te horen en om zijn of haar sociale contacten uit te breiden. Na het drinken van enkele glazen alcohol ervaart men een prettig gevoel. Voor hen is alcohol drinken synoniem van ontspannen. Drink je enige tijd alcohol om je problemen te ‘vergeten’, dan raak je er al vlug aan gewend. En dan zijn er nog de gewoontedrinkers. Die drinken alcohol omdat hun ouders, familie of hun vrienden dat doen of deden. Alcohol drinken is slecht voor je gezondheid maar het wordt pas echt gevaarlijk als je overmatig drinkt. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer je wilt drinken.

Erkennen van het probleem

Wanneer je wilt stoppen met drinken omdat je merkt dat alcohol voor problemen zorgt in je leven dan kan je proberen om op eigen kracht te stoppen met alcohol. Als het niet lukt om zelfstandig te stoppen met drinken dan heb je mogelijk een alcoholprobleem of verslaving. Dan heb je hulp van een specialist nodig om van het probleem af te komen. Het is natuurlijk al een hele stap om te erkennen dat je een alcoholprobleem hebt. Een laagdrempelige manier om hierover te praten is in eerste instantie met mensen in de omgeving en met de huisarts.

 

 

Geef een reactie