Wat doet een keuringsarts bij een rijbewijskeuring?

Als je in Nederland een rijbewijs wilt hebben, moet je bepaalde eisen voldoen, zoals het slagen voor een rijexamen. Maar als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, moet je elk jaar of om de paar jaar een medische keuring ondergaan om te bewijzen dat je nog steeds veilig kunt rijden. Deze medische keuring wordt gedaan door een keuringsarts voor rijbewijzen. Maar wat doet een keuringsarts eigenlijk bij een rijbewijskeuring? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de rol van een keuringsarts bij een rijbewijskeuring.

Beoordeling gezondheid & medische geschiktheid 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een keuringsarts voor rijbewijzen beoordeelt of je gezondheid en medische geschiktheid voldoen aan de eisen die gesteld zijn voor het besturen van een motorvoertuig. Tijdens de keuring zal de arts beoordelen of je voldoet aan de normen die gesteld zijn door het CBR. Dit houdt in dat de arts jouw medische geschiedenis, het gebruik van medicatie en eventuele aandoeningen en beperkingen bespreekt.

Ten tweede zal de keuringsarts je bloeddruk, urine en bloedsuiker meten en controleren. Dit geeft inzicht in je algehele gezondheid en of er eventuele afwijkingen zijn. Ook zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om te bepalen.

Daarnaast zal de keuringsarts ook je ogen testen. Goed zicht is essentieel voor veiligheid in het verkeer. De keuringsarts voor het rijbewijs zal daarom controleren of je goed genoeg ziet en als dit niet het geval is, zal hij of zij een verwijzing geven naar een specialist om te worden behandeld.

Verder beoordeelt de keuringsarts het gevaar voor anderen op de weg, indien een medische aandoening dit kan veroorzaken. Ook beoordeelt de arts in hoeverre de medische aandoening invloed heeft op het uitvoeren van de taken die het besturen van het voertuig met zich meebrengt.

Tot slot zal de keuringsarts een advies geven over de duur van de geldigheid van je rijbewijs. Deze wordt bepaald op basis van de algemene gezondheid en medische geschiktheid.

Conclusie

Een keuringsarts voor rijbewijzen heeft een belangrijke rol in de verkeersveiligheid. Hij of zij beoordeelt of een bestuurder gezond genoeg is om veilig de weg op te gaan. Deze keuring is een belangrijk onderdeel van het verkrijgen of behouden van een rijbewijs. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat je in goede gezondheid verkeert voordat je de keuring ondergaat. Ben je benieuwd of je nog steeds medisch geschikt bent om te rijden of heb je andere vragen over de keuring van je rijbewijs? Neem dan contact op met een keuringsarts voor rijbewijzen bij Rijbewijskeuring Holland.

Geef een reactie