Zo kan jij een hielpsoor herkennen

Na een tijdje rust kom je weer in beweging. Dan voel je een stekende pijn in je heel. De pijn voel je een tijdje. Als je eenmaal een paar stappen hebt gezet doet je hiel minder pijn. De rest van de dag kom je daarom ook redelijk pijnvrij door. Totdat je weer een tijdje rust hebt gehad. Als dit bekend voorkomt kan het zijn dat je last hebt van een hielspoor. Er zullen vast een hoop vragen naar boven komen. Wat is een hielspoor? Wat is de oorzaak van een hielspoor?

Wat is hielspoor?

De medische benaming van een hielspoor is calcaneusspoor. Bij deze aandoening heb je last van een stekende en felle pijn in je hiel. Je hebt onder je voet een brede pees lopen, deze pees noemen we de peesplaat. De peesplaat die ook wel fascia plantaris wordt genoemd verbindt je voorvoet met je hiel. Dit zorgt voor een goede afwikkeling van je voet bij elke stap. Deze aanhechting kan door verschillende oorzaken overbelast raken. Door een overbelasting ontstaan er irritaties, ontstekingen en scheuren. Je lichaam gaat hierdoor extra bot aanmaken, zodat dit punt verstevigd wordt. Dit noemen we ook wel verkalking. In de meeste gevallen hoeft een hielspoor geen klachten te geven. Het kan zijn dat het lichaam een goed stukje bot onder het hielbeen heeft gemaakt. Als er een ontsteking ontstaat op het punt waar de peesplaat en het hielbeen elkaar raken kunnen er pijnklachten ontstaan. Dus de hielspoor zelf is niet de pijnveroorzaker, maar de ontsteking.

Hielspoor symptomen

Een hielspoor kan een hele vervelende blessure zijn. Het is erg lastig om het te herkennen. Je hebt veel verschillende klachten die ook op andere aandoeningen kunnen duiden.  Je kunt een hielspoor herkennen door een felle en stekende pijn onder je hiel. Dit ervaar je dan tijdens het lopen of staan. De pijn wordt ook wel beschreven als een mes of speld die onder aan je voet wordt gestoken. De pijnlijkste momenten zijn over het algemeen in de ochtend of na momenten van rust. Dit komt omdat je spieren en pezen niet/nauwelijks worden gebruikt tijdens de rust. Je spieren en pezen zullen dan verkorten en verstijven. Als je weer gaat bewegen komt er opeens veel druk op je peesplaat te staan wat de pijn veroorzaakt. Als je een tijdje weer in beweging bent wordt de pijn wat doffer. Dit komt omdat je zenuwen er gewend aan raken. Je kan een hielspoor ook herkennen aan een lichte zwelling onder aan je hiel. De zwelling voelt warm. Ook is je hiel pijnlijk als je erop drukt.

Bron: https://skystep.nl/

 

Geef een reactie